Voedingen.
13,8 Volt 30 Amp. en zwaarder.

 

Hallo zoals bekend ben ik na mijn inspanningen met alle digimode interfaces enz. over gegaan tot het zelf bouwen van een (zware) voeding die als shack voeding gebruikt moest gaan worden.

Ik had dus het idee en een schema, daar waar natuurlijk ook honderden andere schema’s zijn.

Ik ben dus uitgegaan van een schema van PA3ASF en PE1CDK welke in de Augustus uitgave van de Elektron van 1982 gestaan heeft en mij toegezonden was door PA0TCD, die mij nog het volgende meegaf:

 1) gebruik alléén 3 of 4 stuks 2N3771 (2N3772), 2N3055 zijn hiervoor ongeschikt!  

2) neem montagedraad van grote doorsnede (2,5 - 4mm) i.v.m. optredend spanningsverlies

3) L200 is een prima regel-IC, totaal geen last van hf-instraling

4) gebruik een groot koelblok dan hoef je niet te koelen (beter wat te groot dan te klein)

 Toen ik mijn wens om zo een voeding te bouwen op de 2 Mtr. Liet horen werd mij van alle kanten hulp aangeboden en Huub PD3CAT had nog voldoende materiaal om wel 3 van die voedingen te bouwen dus ik op een dag, (zo snel mogelijk natuurlijk) naar Huub gereden en daar veel koffie gedronken en terloops hem ook even geleerd om betere koffie te zetten, maar dat hoort eigenlijk in een andere rubriek thuis, zoiets als Zendamateurs kookhoekje, HI.

 Wel na die dag bij Huub die natuurlijk veel later eindigde dan gepland was, ging ik dus huiswaarts met de nodige onderdelen voor dit en een volgend project wat ik t.z.t. zal bespreken.

Thuis aangekomen ben ik toen meteen aan de slag gegaan en ik moest nog naar de winkel om wat zener diodes en wat zekeringen te kopen enz.

De benodigde torren waren nog niet in voorraad dus dan maar de torren gebruikt die wel aanwezig waren en de voeding bleek niet te werken, ik de pest in natuurlijk en van alles aangepast en geprobeerd om het toch werkend te krijgen maar dat hielp allemaal niet ik kon de voeding niet zwaarder dan 2-3 Amp. Belasten want dan viel de spanning gewoon weg, op dat moment wist ik het gewoon ff niet meer dus heb ik het geheel even in de ijskast gezet, maar het bleef wel knagen en toen de geplande torren binnen waren na een paar dagen toch deze erin gezet met hetzelfde resultaat.

Weer een paar dagen later kwam ik er achter dat ik de regel ic gewoon verkeerd had aangesloten en toen ik dit verholpen had werkte de voeding ineens wel naar behoren.

 Ik ben nu nog in de test fase maar naar het zich laat aanzien werkt het goed ik kan de voeding nu met 300 Watt belasten en dan zakt de spanning met 0,18 Volt, dus dat is zeker goed te noemen.

Voor dat ik deze voeding ook echt in gebruik ga nemen als schack-voeding moet ik nog de overspanningbeveiliging aanpassen maar daarvoor ben ik ook weer afhankelijk van anderen voor een schema daarvan wat ik t.z.t. ook hier in de tekening zal verwerken.

 Vooralsnog werkt de voeding perfect en word nog niet handwarm onder de ruim 20 Amp. belasting die er al een paar dagen op staat te draaien dus lijkt mij het project “(zware) voeding” geslaagd.

 

Hierbij de aangepaste tekening zoals ik hem gebruikt heb.

 

Voeding 12,8 Volt 30 tot 40 Amp.

 

Hierbij de laatste stand der techniek met het volgende verhaaltje erbij.

Na veel geprobeerd en geëxperimenteerd te hebben en hulp van andere amateurs zoals PD3CAT en PA3ERT en de raad van anderen zoals PE2WB en PA0PDO ben ik tot de volgende laatste versie gekomen van mijn project “de zware voeding”  zie schema zoals u daarop kunt zien maak ik nu gebruik van een inschakelvertraging waar ook een schema van bijgevoegd is en de overspanningbeveiliging met een Thyristor

 

Mijn project is hiermee dus geslaagd en afgesloten ik wilde een voeding van minstens 30 Amp. die bij 13,8 V onder volle belasting niet meer spanningsval heeft dan tussen de 0,3 en 0,5 Volt en dat is mij met de laatste aanpassingen gelukt.

 

André

 

Aangepast schema zware voeding

 

Een inschakelvertraging.

 

 

Overspanningsbeveiliging.