Het laatste project was een S - Match tuner.

 

Het idee om een tuner te bouwen kwam eigenlijk voort uit het feit dat er tijdens de velddagen geen tuner was die meer dan 200 Watt aankon, daarom waren we met 3 bestuursleden aan de gang gegaan om te kijken wat we nog in onze magazijnen hadden liggen en wat een goede tuner zou zijn met zo weinig mogelijk onderdelen.

We kwamen toen op dit S-Match type van PA0FRI op zijn site beschrijft hij uitvoerig hoe deze tuner gebouwd moet worden.

We besloten toen om er maar 3 te maken voor ieder van ons een en ik zelf dacht toen, ja maar dan moet het wel een mooie worden die ik ook gewoon in mijn huiskamershack kan zetten.

Ik heb ook diverse foto's gemaakt om dit artikel te kunnen schrijven met de foto's er bij omdat foto's soms meer zeggen dan woorden

 

We zijn dus begonnen met het verzamelen van wat onderdelen en het maken van de balun, daarvoor hadden we wel een L/C meter nodig die we van Piet PA0PDO mochten lenen en zo ontstonden de volgende creaties.

                       

 

                                     

Ik was ook niet de enigste die aan het bouwen was dat bewijzen de volgende foto's van Jaap PA3DWY die een balun aan het winden is voor 5 KW en hij had ook al snel een opzetje gemaakt op een plank.

 

                                                                   

 

Al proberend en metend kwamen we er al snel achter dat het beter kon en ik dacht dat ik dat ook wel zou moeten kunnen doen dus aan de gang gegaan met RG58 Coax waarvan de buiten mantel en de afscherming verwijderd zijn, de gevlochten afscherming kan ik mooi gebruiken als aarde leiding.

                                                       

 

Dat is toch een mooi resultaat ? of wel. HI.

Ik had zelf nog wel een mooie kast en wat gekregen onderdelen waar ik mee aan de slag ben gegaan dit was de kast voor de bewerking.

 

                                                                    

                                                                    

 

En dit heb ik er van gemaakt.

 

                    

 

                                                                                           

 

De knoppen heb ik er hier gewoon opgelegd voor de foto.

 

 
Ook de achterkant heb ik zo eerst ruw gemaakt en daarna toch ook maar een nieuw plaatje ingemaakt.
U ziet hier ook duidelijk de opzet, van de middelste PL plug gaat het naar de set, ik kan nu de open lijn aansluiten over de C en over de Spoel hiervoor wil ik later nog een schakelaar inbouwen ook kan ik een coax aansluiten als ik dan maar die verbinding maak met aarde en dit werkt ook perfect naar later zou blijken.

                                                 

                                                             

 

Toen Had ik nog een C gekregen die ik heb omgebouwd, wat meer ruimte tussen de platen gemaakt maar deze heb ik toch niet gebruikt in mijn definitieve opstelling en ik heb hem weer doorgegeven naar de volgende die er wel wat mee kon doen.

           

 

Na in het bezit gekomen te zijn van de juiste onderdelen heb ik mijn Kast als volgt gevuld en verder afgebouwd.

 

                                                   

 

                                                                                                       

 

Ik heb de tuner uitgeprobeerd op mijn dipool van 2x 15,60 Mtr. met 11,5 Mtr. Kippenladder en ik krijg de dipool op bijna alle banden goed in afstemming op 10 Mtr. is die niet te gebruiken en op 160 Mtr. komt hij niet onder de 1 op 1.4 maar op alle andere banden is hij goed af te stemmen.
De Gebruikte C is er een van 40-290 pF en de spoel is 48 uH.
Nu wil ik nog wat aanpassingen aanbrengen zoals een sleuf in de deksel en wat ledjes aan de binnenkant zodat ik kan afstemmen met de kap er op en misschien wat schakelmogelijkheden maar dat is voor latere zorg de tuner moet nu nog onder vermogen getest worden maar dat gaat ook wel goed komen daar ben ik van overtuigd.